KKV Plusz

Milliárdokat ad a Széchenyi Tőkealap

2014-08-05 Szerző: Mester Rovat: Hírek, Kiemelt, Startup

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SzTA) mintegy 3 milliárd forintot fektet be 19 társaságba, közülük három vállalkozással már megkötötték a szerződést 400 millió forint értékben – közölte a tőkebefektető társaság kedden. Az alapot kezelő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tájékoztatása szerint az SzTA az elmúlt három évben 5 milliárd forintot helyezett ki, és azt tervezik, hogy az év végére – a most a jóváhagyott döntésekkel együtt – a 9 milliárd forintot is elérheti ez az összeg.

dicseret ok elso

Csuhaj V. Imre, a zrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban átvilágították a befektetési forrásért az alaphoz forduló cégeket, értékelték az üzleti terveket, ez alapján döntöttek összesen 3 milliárd forint értékű tőkekihelyezésről az elmúlt két hétben.

Úgy értékeli, hogy forráskihelyezésük az elmúlt egy évben jelentősen felgyorsult, az így elérhető tőkeforrás hiánypótló lehetőséget jelent a 100-220 millió forint fejlesztési tőkét kereső magyar vállalkozások számára.

Az alap a régiónként 2-2 milliárdos forráskeretének jelentős részét már lekötötte, a hét régióból háromban – Észak-Magyarország, Dél- és Nyugat-Dunántúl – még jelentősebb összeg áll rendelkezésre. A befektetéseket az alap általában öt évre köti 10-12 százalékos hozamelvárás mellett, amelyet az alap a tulajdonrészének értékesítésekor realizál.

A zrt. a magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaság. Az alapkezelő feladata a Regionális Operatív Programok keretéből létrehozott 14 milliárd forint forrás eljuttatása a magyar kis- és középvállalkozói szektornak, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetés formájában. A 14 milliárd forint 85 százaléka európai uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás.

Címkék , ,

Kapcsolódó anyagok