KKV Plusz

Még több pénzt öntenek az MNB-programba

2014-09-02 Szerző: mti Rovat: Hírek, Kiemelt, Pénzügy

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszának keretösszege – közölte a jegybank kedden. A keretösszeg megemeléséről a monetáris tanács döntött, figyelembe véve “a program eddigi kedvező hatásait, a gazdasági és pénzügyi folyamatok alakulását, valamint a kis- és középvállalkozások részéről a továbbra is élénk hitelkeresletet” – derült ki az MNB honlapján közzétett tájékoztatóból.

euro key 2

A testület arról is határozott, hogy a pénzügyi lízing, valamint az európai uniós támogatások előfinanszírozásának lehívására rendelkezésre álló határidőt 2015. június 30-áig meghosszabbítja, változatlanul hagyva a szerződéskötésre vonatkozó 2014. végi határidőt.

Az MNB emlékeztetett: 2013 júniusában indította el a növekedési hitelprogramot, amelynek első két szakaszában már 14 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez összesen 1040 milliárd forint összegben.
A monetáris tanács az nhp tavaly október 1-jén elindított második szakaszának keretösszegét 500 milliárd forintban határozta meg azzal, hogy az szükség esetén maximum 2000 milliárd forintig megemelhető.

A jegybank szerint az nhp érdemben befolyásolta a hitelállomány alakulását, mert “nemcsak a kis és középvállalatoknál, hanem már a teljes vállalati szinten bekövetkezett a hitelezési fordulat; jelentősen emelkedett a forinthitelek részaránya (a teljes hitelállományon belül), miközben hosszabbodott ezek futamideje”.
Az MNB megállapította: a program “az új forgóeszköz- és beruházási hiteleken keresztül rövid távon támogatta az aggregált keresletet, amivel középtávon a magyar gazdaság potenciális növekedését is erősítette”. A jegybank becslése szerint az nhp első és második szakasza keretében eddig folyósított hitelek 0,5-1 százalékkal növelik Magyarország idei évi hazai össztermékét (GDP).

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok