KKV Plusz

Miért szükséges a cégröntgen?

2014-09-03 Szerző: kkv Rovat: Pénzügy, Tippek

Bizalomhiányban szenved a gazdasági szereplők zöme. Nevezhetjük ezt óvatosságnak is, de ez túl diplomatikus lenne. A bizalmatlanságot talán mégis lehet csökkenteni, erre jók a különféle cégellenőrző és minősítő rendszerek.

business ceg

Ma Magyarországon naponta átlagosan 60-65 cég ellen indul felszámolás, ráadásul amennyiben egy ilyen eljárás már elindult, a hitelezők nagy eséllyel lemondhatnak pénzükről. Mégis mit tehet az, aki utólagos fizetést engedélyez vevőjének, de emellett biztonságban is akarja tudni kintlévőségét? Mint ahogy egészségünk terén, cégünk „egészségének” érdekében is a megelőzés a legfontosabb: az alapos cégellenőrzés, a cégröntgen.

A cégek megbízhatóságának, kockázatosságának üzletkötés előtti ellenőrzése számos kellemetlenségtől kímélhet meg. Amennyiben kiderül egy vállalkozásról, hogy nagy eséllyel nem lesz képes kifizetni számláját, még nem kell lemondanunk az üzletről. Ilyen esetekben célszerű előleget vagy előrefizetést kérni, hogy biztonságban tudhassuk cégünket.

Előjelek egy cég kockázatosságára vonatkozóan
Számos előjel utal arra, hogy egy társaság kockázatos és nagy valószínűséggel problémái lesznek számlái kiegyenlítésével. A legjelentősebb figyelmezető adatoktól, a legkisebb intő jelekig mindent érdemes megvizsgálni, mielőtt üzletet kötünk, vagy halasztott fizetési engedélyezünk üzleti partnerünknek – mondja Keleti József, a döntéstámogató információkat szolgáltató Bisnode csoport Country Managere.

A legkézenfekvőbb az adott vállalkozás pénzügyi adatainak vizsgálata, azaz, hogy milyen árbevétellel, milyen eredménnyel zárta az évet. Sajnos ezek az információk az éves mérlegleadási kötelezettség miatt sokszor már elavultak is lehetnek, és egy korábban jól teljesítő vállalkozás életében könnyen történhettek olyan események, ami az előző pénzügyi évének élesen ellentmondanak.

Még nagyobb körültekintésre ösztönöz minket az is, ha egy vállalkozás ellen NAV végrehajtás van például, illetve amennyiben a múltban rendszeres beleütközött a hatóságok intézkedéseibe. Egy cég fizetési szokásaira vonatkozóan aktuális és értékes képet a Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból kaphatunk. Ez nemcsak a negatív tapasztalatokat összesíti, hanem azt is, ha egy cég általában határidőben egyenlíti ki tartozásait. A fizetési program adataiból megtudható, hogy egy vállalkozás más cégeknek milyen határidővel, mekkora késéssel fizeti számláit, hogyan alakult ez a múltban, ami előrevetíti, hogy valószínűleg a mi számlánkat is hasonló fegyelemmel fogja kiegyenlíteni.

Figyelmeztető jel lehet egy cég kockázatosságára vonatkozóan, ha tulajdonosa alacsony adózási szintű, offshore területen vagy egzotikus országban tevékenykedik, vagy „életvitelszerűen” áthelyezgeti székhelyét, mivel így még könnyebben bújhat el esetleges tartozásai elől. Nemcsak a tulajdonosok, hanem a vezetők jelenlegi vagy korábban már megszűnt vállalkozásait is érdemes megvizsgálni. Amennyiben a tulajdonosnak például már több olyan cége volt, amely fizetésképtelenség miatt szűnt meg, mindenképpen legyünk óvatosak.
A fentieken kívül fontos még az adott iparág teljesítményét megvizsgálni, amiben vevőnk tevékenykedik, megnézni milyen sűrűn váltott vezetőt, és még számos olyan jel lehet, ami egy vállalkozás fizetőképességének hiányára utalhat.

Gyors döntések
Egy alapos „cégröntgen” rengeteg időt és erőforrást vesz igénybe, és a mai világban a versenyképességhez egyre fontosabbak a gyors döntések. Már kis-, és középvállalkozások számára is elérhető a Bisnode cégminősítése, ami több száz változót megvizsgálva egy mutatószámban összesíti egy vállalkozás kockázatosságának mértékét, így használatával minimális beruházással már mindenki biztonságban tudhatja cégét.

Ezáltal amellett, hogy rengeteg időt takaríthatnak meg a cégek szerződéskötés előtt, pontosabb képet is kapnak a cégkockázatról, mivel a Bisnode Rating-et nemzetközi és magyar szakértők egy év alatt, 3 év adatainak vizsgálatával alakították ki, illetve a mutatószám naponta frissül, így követve a folyamatosan változó körülményeket. A mai állandóan változó, gyors világban gyors és okos döntésekre van szükség.

Egyre többen felismerik a kockázatot
„Azt tapasztaljuk, hogy egyre több cég felismerte: körültekintően kell eljárnia, ha üzletet köt, mivel sajnos már korábban megütötte bokáját. Az a mentalitás, azonban, hogy csak előre fizetést engedélyeznek, sokszor gátolja a növekedést. Stabilan fejlődni csak azok a cégek képesek, amelyek tudatosan kezelik a kockázatokat, körültekintően járnak el üzletkötés előtt, és alaposan megvizsgálják, „megröntgenezik” üzleti partnereiket. Szerencsére ez a folyamat már elindult Magyarországon is, és a stabil, hosszú távú működésre törekvő vállalkozások élnek ezzel a lehetőséggel”. – fűzte hozzá Keleti József.

Best File & Document Management Plugin
WordPress Download Manager
Kiemelt anyagaink
 • Sikert hozott az internet a könyvkiadásban is – Dobos Tamás interjú
 • Rekordszámú nevezés érkezett az innovációs seregszemlére
 • Beköszöntött a vezetékes telefonszolgáltatások reneszánsza
 • Együttműködik az Invitel Csoport és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • Ismét InnoMax Díj: fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések
 • Fellendülés és növekvő kockázatok: az építőiparnak fel kell készülnie
 • A munkaidő felét már irodán kívül töltjük
 • Miért hoz üzleti előnyt az ingyenes wi-fi?
 • Hogyan írjunk meggyőzően egy klasszikus módszerrel?
 • A szünetmentes és biztonságos munka záloga
 • Készüljön a nyári sporteseményekre üzleti TV szolgáltatással
 • Egyedi megoldás a csökkenő fejlesztői kapacitásokra
 • Az Ön cége már megtalálható az interneten?
 • Érkezik az olcsó Photoshop alternatíva Windowsra is.
 • A láthatóság létkérdés a magyar kisvállalatok számára