KKV Plusz

Csalóka a statisztika az exportképes kkv-król

2014-09-09 Szerző: mti Rovat: Hírek, Kiemelt, Marketing

A valóban exportképes kis- és közepes vállalkozások (kkv) száma kevesebb a hivatalos statisztikában szereplőknél, az Oroszország elleni embargó inkább közvetetten érinti az ebbe a körbe tartozó vállalkozásokat – egyebek mellett erről volt szó az Export Kooperáció keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

dicseret ok elso

A hivatalos statisztika szerint az a kkv minősül exportképesnek, amelyik már néhány éve működik és az árbevétele százmilliós nagyságrendű. Ebből mintegy 4 ezer van Magyarországon, de a valóban exportképes kkv-k száma ettől kevesebb, mivel az előbbi mutatók mellett szükséges a megfelelő menedzsment is, amelynek a minőségére nincs adat – mondta Gyulácz Németh Iván, az M27 finanszírozási tanácsadó cégvezetője.

A valóban exportképes cégek szűkebb körébe elsősorban az IT-, az autóipari, a gépipari, az élelmiszeripai és a biotechnológiai cégek tartoznak. Arra a felvetésre, hogy a kormány 12 ezer exportképes kkv-t akar látni, Kovács Viktor, a Budapest Bank vállalati hitelezéssel foglalkozó csoportjának vezetője elmondta, hogy a növekedési hitelprogram mellett, azzal azonos feltételekkel, létezik egy kevésbé propagált konstrukció, az export refinanszírozás is. Ezt a hitelt is az EXIM biztosítja a kereskedelmi bankoknak.

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok