KKV Plusz

Ennyit minimum meg kell tenni az adatainkért!

2014-11-24 Szerző: kkv Rovat: IT, Kiemelt, Tesztek

Hivatkozhatunk arra, hogy drága az üzemeltetési költség, próbálhatjuk hitegetni magunkat azzal, hogy „velünk nem történhet meg”, a helyzet az, hogy az adatvesztést, a szolgáltatás kiesést bizony kevesen ússzák meg egy cég életé- ben, így legalább minimális szinten be kell fektetnünk valamilyen biztonsági megoldásba, ha nem akarunk kínos helyzetbe kerülni. Attól ugyanis, hogy nem nagyvállalatot, hanem kkv-t viszünk, nem feltétlenül kerül el minket például az áramszünet. Egy hirtelen kimaradás esetén pedig igencsak lutri, hogy az éppen készülő dokumentumból mi marad meg, vagy ha a merevlemez esetleg „zokon veszi” a történteket, mi egyebet veszítünk még el, csak azért, mert az elején spóroltunk 20–30 ezer forintot.

apc 2

Az ICT infrastruktúra fejlesztésekor az egyik legolcsóbb, de nagyon sok szempontból hatékony védelmi beruházás egy kkv számára az un. szünetmentes tápegység beszerzése. Ilyen például a témában igencsak jól ismert névnek számító APC by Schneider Electric Back-UPS BX 650VA névre keresztelt készüléke. Barátságos (26 500 forintos) árához képest egészen sokoldalú megoldással van dolgunk. Az APC BackUPS BX 650VA az AVR technológiának köszönhetően automatikusan kiszűri az áramingadozásokat (ezzel kíméli például a tápot, vagy rosszabb körülmények esetén az adataink épségét is), véd a túlfeszültség ellen (a viharkárokról talán nem kell mesélnünk), s ha netán áramszünet lenne, a beépített akkuk elegendő időt biztosítanak arra, hogy mentsük anyagainkat és szabályos mó- don kikapcsoljuk eszközeinket. Ennél több tulajdonképpen nem is kellene, de az APC készülékét további extrákra is rávethetjük, ha USB kapcsolaton keresztül is csatlakozunk hozzá szá- mítógépünkkel. Az APC Back-UPS BX 650VA azonnal értesít minden felmerülő problémáról, LED-es jelzéssel, hangos – tapasztalatunk szerint nagyon hangos, szóval biztosan feltűnő – riasztá-

apc 1

Ha az öndiagnosztika során a készülék saját hibát észlel (például akku probléma), azt is tudatja velünk, így még időben gondoskodhatunk a probléma elhárításáról. Az akkuk kíméléséről és hosszú élettartamáról egyébként precíziós töltési eljárás beépítésével gondoskodott a gyártó. A készülék viszonylag kis méretű, így szinte bármilyen kisirodai környezetben jól elfér, legfeljebb a súlya miatt érdemes valamilyen szilárd alapra helyezni. Természetesen több készü- léket is csatlakoztathatunk hozzá, így a számítógépek mellett a külső merevlemezeket és egyéb fontos, érzékeny eszközöket is biztonságba helyezhetjük a segítségével.

Mindent egybevetve, ha komolyan gondoljuk adataink biztonságát, akkor az egyszerű – és mindenkinek javasolt – biztonsági mentések készítése mellett érdemes legalább ennyit befektetnünk, részben a hardver, részben az adatok biztonsága érdekében. Arról nem beszélve, hogy így nemcsak a gépcserét, vagy egy nagyobb adatvesztést úszhatunk csak meg, hanem akár ügyfelek, szerződések elvesztését is.

Címkék , ,