KKV Plusz

Parallels Desktop 10: egy rendszer mind fölött

2014-11-24 Szerző: Nákovics L. Rovat: IT, Kiemelt, Tesztek

Hűséges olvasóink számára talán már ismerősen cseng a Parallels Desktop neve, hiszen szinte minden új verzió megjelenéséről beszámolunk. Ez persze nem véletlen, a szoftver (vagy inkább készítői) ugyanis évek óta sikeresen teszik le az asztalra az egyik legjobb OS X-es virtuális gép megoldást. A Parallels Desktop 10 segítségével a legújabb OS X alatt (10.10 Yosemite) futtathatjuk virtuális környezetben a többi népszerű operációs rendszer akár legújabb verzióját: Windows 8.1, Windows 10 Preview, Android, ChromeOS, vagy akár maga az OS X is munkára fogható másodlagos rendszerként. A többség számára persze a Parallels elsősorban arra nyújt megoldást, hogy mondjuk a maces váltás után a korábban megszokott, esetleg – azért ez ma már elég ritka – OS X alatti alternatívával nem rendelkező windowsos alkalmazásait tudja futtatni, méghozzá pontosan úgy, mintha egy natívan telepített Windows előtt ülne, viszont mindenféle gépújraindítás nélkül. A Parallels ehhez biztosít igen profi környezetet: akár 3D-s játékokat, 3D szoftvereket is munkára foghatunk a virtuális gépben, mivel támogatja a DirectX 11-et is. A Mac erőforrásait (RAM, processzor magok, merevlemez stb.) kedvünk szerint oszthatjuk fel az “anyarendszer” és a virutális OS között, attól függően, hogy éppen melyiket nyúzzuk erősebben. Ha kívánjuk, a windowsos programok együtt jelennek meg az OS X-es alkalmazásokkal, de ha inkább úgy szimpatikus, magunk elé tehetjük az eredeti Windows rendszer elületét is, “mozaikostul, Asztalostul”.

Screen Shot 2014-10-19 at 18.39.15

Az új Parallels verzió az elődökhöz képest 50%-os sebességnövekedést ígér, amit sajnos képtelenség lemérni, mert kicsit sok mindentől függ, de tapasztalatunk szerint valóban jelentős a változás, így mostanra már elmondható, hogy a Parallelsben futó Windows szinte megszólalásig olyan sebességre képes, mintha natívan futna az adott gépen. A játékos kedvűek ezt persze joggal kérdőjelezhetik meg, hiszen hiába a DX támogatás, azért még így is akadnak játékok, amelyek nem megfelelően vagy egyáltalán nem futnak ezzel a megoldással. Viszont mi most kkv-król beszélünk, s esetükben ki merjük jelenteni: ha ragaszkodnak bármilyen windowsos irodai szoftvercsomaghoz, a Parallels segítségével problémamentesen tudják használni azokat OS X alatt.
Emellett az új verzió takarékosabban bánik az akkumulátorral is, ami sokat számít a MacBookot használóknak.
A Parallels Desktop 10 kihasználja az OS X Yosemite újdonságait is, így például egy jobb kattintással az Internet Explorerben azonnal hívást indíthatunk iPhone-on és lehetőségünk van iMessage és SMS üzeneteket is megosztani a Windowsból.
Kényelmesen elérhetjük iPhoto és iCloud fotóinkat és a Share On funkciónak köszönhetően a Windows alkalmazásokból is megoszthatunk tartalmakat az OS X ezen funkciójával.
Van egy halom apró kényelmi újítás is, ilyen például, hogy a lemezképeket egyszerűen a Parallels ikonjára húzva csatolhatjuk a Windowshoz.

Parallels 10 - 2

Külön érdekesség, hogy az új verzió már a Windows 10 Preview válozatának ingyenes letöltését is felajánlja, így ha nem ragaszkodunk korábbi Windows verziókhoz, nagyjából egy-két kattintással letölthetjük és telepíthetjük a Microsoft készülő rendszerének előzetes verzióját. Persze egy cégnél nem biztos, hogy megéri béta rendszerekkel kísérletezni, szóval ebből a szempontból azért gondoljuk át a dolgot. A lehetőség adott.
Ugyanígy az Android, a Chrome OS és az Ubuntu Linux is két kattintással beszerezhető és telepíthető a programban. Sőt, ha valakinek csak Internet Explorerre van szüksége (mondjuk teszteléshez), az is rendelkezésre áll a letöltések listáján.

Tulajdonképpen bármilyen rendszert feltehetünk, amivel kompatibilis a Parallels és ami rendelkezésünkre áll, akár ISO képfájlban, akár fizikailag, USB pendrájvon vagy DVD-n.
Ha tehát elsődleges rendszerünk az OS X, de bármilyen okból szükségünk lenne vendég rendszerekre is, akkor a Parallels Desktop 10 kiváló választás, ráadásul egészen barátságos 80 dolláros (USD) áron.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Best File & Document Management Plugin
WordPress Download Manager
Kiemelt anyagaink
 • Sikert hozott az internet a könyvkiadásban is – Dobos Tamás interjú
 • Rekordszámú nevezés érkezett az innovációs seregszemlére
 • Beköszöntött a vezetékes telefonszolgáltatások reneszánsza
 • Együttműködik az Invitel Csoport és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • Ismét InnoMax Díj: fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések
 • Fellendülés és növekvő kockázatok: az építőiparnak fel kell készülnie
 • A munkaidő felét már irodán kívül töltjük
 • Miért hoz üzleti előnyt az ingyenes wi-fi?
 • Hogyan írjunk meggyőzően egy klasszikus módszerrel?
 • A szünetmentes és biztonságos munka záloga
 • Készüljön a nyári sporteseményekre üzleti TV szolgáltatással
 • Egyedi megoldás a csökkenő fejlesztői kapacitásokra
 • Az Ön cége már megtalálható az interneten?
 • Érkezik az olcsó Photoshop alternatíva Windowsra is.
 • A láthatóság létkérdés a magyar kisvállalatok számára
RSS Pafi.hu pályzatok