KKV Plusz

Az étterem ma a legkockázatosabb vállalkozás

2015-01-13 Szerző: Mester Rovat: Hírek, Kiemelt, Pénzügy

A vendéglátóipar a legkockázatosabb szektor Magyarországon, ebben a legnagyobb a cégek bedőlésének valószínűsége a tavalyi adatok alapján a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint.

webshutterstock_83071957 másolata

A cégminősítő  szerint 2014-ben a vendéglátóipar a hosszú ideig listavezető építőipartól vette át a legkockázatosabb szektor helyét. A nagykereskedelmet és az adminisztratív tevékenységet végző vállalkozások is kockázatosabbá váltak tavaly, míg a gépjármű-kereskedelem helyzete a többi szektorhoz viszonyítva javult.

A felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított arányát mutató Bisnode bedőlés index országos értéke 3,23 százalék volt tavaly, az egy évvel azelőtti 2,46 százalék után. Az országos átlagot a vendéglátás 6,36 százalékos és az építőipar 5,40 százalékos indexe is jelentősen meghaladta. Ha az index a kényszertörléseket is tartalmazná, akkor értéke 11,02 százalék lenne.

A 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési eljárás némileg átrendezte a felszámolások és a cégmegszűnéshez vezető eljárások számát. Kényszertörlést egyebek mellett abban az esetben indítanak, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. A kényszertörlések egy része is a cégek fizetésképtelensége miatt indul el, de nem a hitelezők, hanem a cégbíróság által.

A cégminősítő felmérése szerint a kényszertörlési eljárások száma ugrásszerűen emelkedik: míg 2012-ben 6123 kényszertörlés indult, addig 2013-ban már 22 829 és 2014-ben 42 574. A Bisonde úgy véli, hosszú távon nem kell számolni ilyen mértékű “kényszertörlési cunamival”, azonban 2015-ben még várhatóan magas lesz a számuk. A tendencia mindenképpen egy kisebb és remélhetőleg stabilabb cégvilág felé mutat, amit nemcsak a külső szabályozás, hanem a piac önszabályozó jellege, a vállalkozások nagyobb kockázattudatossága is kivált.

Címkék , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok