KKV Plusz

Hype 3: HTML5 animációk, egyszerűen

2015-05-06 Szerző: NL Rovat: IT, Kiemelt, Tesztek

A Flash vs HTML5 tartalmak harca eldőlni látszik, s ahogy az megjósolható volt, a Flash támogatás visszaszorítása következtében egyre több oldalon találkozhatunk már HTML5 alapú megoldásokkal, hiszen a modern böngészők már – szinte – gond nélkül támogatják ezt a megoldást.

Hype Professional Screenshot

A HTML5 animációk, oldalak összeállítását a végletekig leegyszerűsíti a Tumult-fél Hype, amelynek immár harmadik verziója is megjelent, ráadásul két változatban. Az alap verziót az App Store-ból tölthetjük le, a Pro változatot pedig alkalmazáson belüli váráslással szerezhetjük meg, némi felárért.
A Hype lényege, hogy adott esetben programozás nélkül, fogd és dobd alapon tudjuk összeállítani animációinkat, vagy akár egy teljes weboldalt. Az interakciókat, mozgásokat mind egy kényelmes felületen “jelölgetve” állíthatjuk össze.
Az animációs felület nagyon hasonlít az Adobe Flash Pro megoldásaira, de a használata jóval egyszerűbb, a felület is áttekinthetőbb, mint az Adobe szoftverében. Itt is szövegeket, gombokat, videókat, hangfájlokat, képeket, linkeket, grafikus elemeket dobálhatunk a “színpadra”, de ugyanígy beemelhetünk kész HTML kódokat is. Így aztán egy sima, HTML5 alapú animált banner mellett akár egy komplett – de azért statikus – weboldalt is összerakhatunk. A Hype 3 Pro változatot használók ráadásul akár responsive felületeket is kreálhatnak, így könnyedén tudják optimalizálni a készülő projektet okostelefonokra vagy tabletekre is.

Hype Screenshot 3

Mint említettük, programozni nem igazán kell a Hype-ban az interakciókat sem, elég csak kiválasztani a rendelkezésre álló opciók küzül a megfelelőt. Ha valaki mégis egyéni kóddal ügyködne, akár JavaScriptet is használhat a programban.
A Pro változat egyébként még két fontos extrát tartalmaz: az izgalmasabb, hogy immár van fizikai modellezés (ütközések, gravitáció stb.), vagyis akár egyszerűbb játékokat, látványos, fizikán alapuló animációkat is kreálhatunk pár kattintással. A másik, talán kevésbé izgalmas, de praktikus funkció, hogy a Pro változat, a ma uralkodó divatnak megfelelően akár teljesen fekete felülettel is használható.

Hype Screenshot 2

Emellett a plusz befektetésért cserébe kapunk még egy halom sablont, grid rendszert a pontosabb szerkesztéshez, és egy Symbol System nevű új funkciót, amely leegyszerűsíti többek között a hasonló, összetett objektumok létrehozását, átszerkesztését.

Címkék ,