KKV Plusz

Tippek a bérprogramok kiválasztásához

2015-05-08 Szerző: Lauber Attila Rovat: Adó, Kiemelt, Tippek

Bérszámfejtő programot teljes évre érdemes választani, tehát januárban mindenképpen döntenünk kell, hogy váltunk, vagy maradunk a réginél, az év közbeni váltás rengeteg pluszmunkával jár. Lássuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni!
Bérprogram esetében is a számfejtendő cég(ek) mérete a legfontosabb tényező, ami alapján el kell kezdeni a keresést. Amennyiben a cégnek a méretéből adódóan társadalombiztosítási kifizetőhelyet kell létesítenie, jelentősen leszűkíti a választható programok számát.

ado_ber_132042266

Ezeket sokszor kifejezetten bérszámfejtő programokra szakosodott fejlesztők kínálatában találjuk, és általánosan elmondható róluk, hogy a drágább árkategóriába tartoznak, kezelésük bonyolultabb, éppen ezért hosszabb bevezetés előzi meg a használatot, cserébe minden felmerülő igényt kielégítenek. Jellemző továbbá a létszám és/vagy szervezeti egységek száma szerinti sávos árazás.
A vállalkozások nagyobbik része nem a fenti kategóriába tartozik, legnagyobb részük néhány, vagy néhányszor tíz állandó munkavállalóval rendelkezik. Erre a feladatra már lényegesen szélesebb palettáról választhatunk programot, több könyvelőprogram fejlesztőnek szerepel bérszámfejtő program a kínálatában. Általában tudásuk alapján különböző árkategóriába sorolva vásárolhatóak meg, de olyan könyvelőprogram is létezik, mely alapáron tartalmaz létszámkorlát nélküli bérszámfejtő modult is, mely a kisvállalkozások többségének megfelelő megoldást biztosít.
A bérprogramokkal szemben ma már alap elvárás, hogy az összes belépéshez, kilépéshez, adóbevalláshoz és az adóelőleg megállapításához szükséges nyomtatványt, valamint a havi járulékbevallásokat, és a különböző időszaki és éves adatszolgáltatásokat elkészítse. A kisvállalkozásoknál sokszor elegendő a havibér, normál munkarend számfejtése, de mérlegelni kell, hogy alapszolgáltatásként vagy kiegészítő munkaidő-nyilvántartás segítségével szükség esetén képes-e a program munkaidőkeret számfejtésére.
A felhasználónak rengeteg időt takaríthat meg, ha a programmal lehet kezelni az egyszerűsített foglalkoztatottak nyilvántartását, bejelentését, a cafeteria elemek számfejtését, valamint az olyan, nem kifejezetten bérhez köthető juttatások kezelését és bevallását, mint például a cégautó, és a reprezentáció.

Naprakész szoftverek
Az ügyviteli szoftverek közül talán a bérprogramoknál a legfontosabb a naprakészség, így nagyon fontos, hogy a választott fejlesztő milyen gyakran és milyen gyorsan készíti el a megjelenő törvényváltozások, bevallások miatti frissítéseket. Lényeges szempont továbbá, hogy mennyit kell fizetnünk a frissítésekért: ez az összeg lehet mindössze a vételár 20%-a, de az is előfordulhat, hogy a programot minden egyes évre újra meg kell vásárolni.

Címkék , ,

Kapcsolódó anyagok

Best File & Document Management Plugin
WordPress Download Manager
Kiemelt anyagaink
 • Sikert hozott az internet a könyvkiadásban is – Dobos Tamás interjú
 • Rekordszámú nevezés érkezett az innovációs seregszemlére
 • Beköszöntött a vezetékes telefonszolgáltatások reneszánsza
 • Együttműködik az Invitel Csoport és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • Ismét InnoMax Díj: fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések
 • Fellendülés és növekvő kockázatok: az építőiparnak fel kell készülnie
 • A munkaidő felét már irodán kívül töltjük
 • Miért hoz üzleti előnyt az ingyenes wi-fi?
 • Hogyan írjunk meggyőzően egy klasszikus módszerrel?
 • A szünetmentes és biztonságos munka záloga
 • Készüljön a nyári sporteseményekre üzleti TV szolgáltatással
 • Egyedi megoldás a csökkenő fejlesztői kapacitásokra
 • Az Ön cége már megtalálható az interneten?
 • Érkezik az olcsó Photoshop alternatíva Windowsra is.
 • A láthatóság létkérdés a magyar kisvállalatok számára