KKV Plusz

Hogyan válasszunk ügyviteli szoftvert

2015-05-11 Szerző: Zelenák András Rovat: IT, Tippek

A végső döntést ugyan mi hozzuk meg, de van néhány olyan  szempont, amit előtte feltétlenül figyelembe kell venni. Ezeket foglaltuk össze, reméljük, segítünk.

penzugy_40389658

1. Beépített számviteli, adózási ismeretek, eljárások
Ez a feltétel különösen a magyar viszonyok között fontos, a törvényi megfogalmazások többértelműsége, hiányosságai és gyakori változásai miatt. A könyvelés, a bérszámfejtés, az analitikák vezetése, az év zárása, nyitása a program használója részére adatbeviteli tevékenységet jelent, minden mást a program kezel.

2. Könnyű, gyors adatbevitel
Nagyon fontos, hogy könnyen kiismerhető, kézre álló billentyűkezeléssel (egerezéssel) gyorsan lehessen rögzíteni az adatokat. A program tegye lehetővé a “gondolkodás nélküli”, adatbevitelt, “gondolkodjon” és “döntsön” a rögzítő helyett.

3.Segíti a nem profi felhasználót is
A jó program telepítése könnyű, a kezelőnek nem kell számára idegen parancssorokkal létrehozni a működési környezetet. A programot illeszteni lehet a használója által megszokott billentyű-kiosztáshoz.

4. Könnyű visszanyerni az információkat
A kötelező adatszolgáltatások esetén a jó program által készített kimutatások, adatállományok tartalma és formája egyezik az adatszolgáltatással. Fontos, hogy a program segítse az adatbevitel ellenőrzését és a hibakeresést, ez különösen a zárási határidők előtt jön jól. A programnak a gazdasági döntések, tőke bevonások, hitelkérelmek elbíráláshoz szükséges információkat is biztosítania kell.

5. Adatbiztonság
A jó program megfelelő biztonsággal, több példányban külső segítség igénybevétele nélkül teszi lehetővé a könyvelt adatok mentését.

6. Kezelési segítség
A jó dokumentáció akkor a leghatásosabb, ha a program használata közben szükség esetén azonnal előhívható. Nem csak a program technikai kezelésére tér ki, hanem bonyolultabb problémákhoz számviteli, adózási példákat, javaslatokat is tartalmaz.

7. Esztétikai megjelenés, tartalom
A jól tervezett program harmonikus, összeillő színeket használ, a képernyők nem túlzsúfoltak, a rajtuk levő információk rendezettek, áttekinthetők. Az ablakok az adott adathoz tartozó kiegészítő információkat jelenítik meg, a képernyőn állandóan csak a fontos információk láthatók.

8. Kapcsolat a központi rendszerekhez
A jó programmal teljesíthető a vállalkozások számára előírt bármely adatszolgáltatási, bevallási kötelezettség, amennyiben ennek külső feltételei megteremtődnek, elektronikus adathordozón, vagy más online felületen.

9. Ellátott funkciók, árak
Az okos program esetén a kezelőre háruló munka kevés, a kevésbé okos esetén több, tehát nem csak az árat kell nézni, hanem a programmal ellátott funkciókat is.
Nagyon fontos arról is meggyőződni, hogy a program használata közben a forgalmazó milyen „sarcokkal” szeretne még pénzt kicsalni, a zsebünkből, nehogy az látszólag olcsó később nagyon drága legyen. Arról is győződjünk meg, hogy felbonthatjuk-e a licencet, ha kiderülne, hogy rossz volt a választásunk.

10. A forgalmazó megbízhatósága
A jó forgalmazó többirányú élő kapcsolatot tart fenn ügyfeleivel, mindent elkövet programjai sikeres használatához. Fórumot teremt szakirányú kérdéseinek megvitatásához, az aktuális törvényi háttér megismeréséhez. Rendelkezik referenciákkal, amelyeket a választás előtt érdemes megismerni.

Címkék , , ,