KKV Plusz

Az értékesítés nem szerencsejáték

2015-05-12 Szerző: Nagy Béla Rovat: Marketing, Tippek

Mi a különbség egy hosszútávon sikeres értékesítő és egy hullámzó teljesítményű, „tehetségesnek” mondott értékesítő között? Mindkettőnek van érzéke hozzá, képes értékesíteni. Mind a kettő büszkélkedhet nagy megkötött üzlettel, üzletekkel. Azaz, mindkettőben ott van a sikerfaktor.

ertekesites_130736126

Még is, csak az egyik igazán és stabilan sikeres és csak az egyik lesz sikeres értékesítő még évek múlva is. A másik még talán küzdeni fog egy ideig, talán még pár évig is, de végül ki fog égni, fel fogja adni, és olyan pályát keres, ahol nem kell emberekkel foglalkoznia, mert már „utálja” őket, elege van a sok „hülye” vevőből.
A különbség természetesen nem a tehetség, nem a személyes készségek, képességek szintkülönbsége. A különbség a két személy szemléletében, az értékesítés mint szakma értelmezésében van. Az az értékesítő, aki most még sikeresnek mondható, de hamarosan ki fog égni, akinek a teljesítménye hullámzó és ő maga sem érti, hogy miért, az az értékesítő valójában inkább képviselőnek hívható. Azaz, ő nem is értékesít a szó szoros értelmében, hanem ügyesen, határozottan, meggyőzően képviseli a rábízott árut, vagy szolgáltatást.
Jól kommunikál, meggyőzően érvel, és akinek ez elég, akinél ez „bejön” annak elad, akinél ez nem elég, akinek nem találja el a „nyomógombját” annak nem. Ő sikeres, de amatőrnek mondható értékesítő. A másik értékesítőnk valóban értékesít. Ő arra teszi a hangsúlyt, hogy értékessé tegye a rábízott terméket, vagy szolgáltatást a leendő vevőjének. Ő érti, mi zajlik a vásárló fejében és képes megtalálni minden esetben a vásárló igényét, vágyát („nyomógombját”) és arra adja el a portékáját. Őt nevezhetnék profinak, aki minden helyzetben képes a kezében tartani a kontrollt. Nem a szerencsétől függ, hogy elad-e vagy sem.

Címkék ,

Kapcsolódó anyagok