KKV Plusz

Legyen mindig likvid tőke a zsákban

2015-05-12 Szerző: Törökné Iványi Ildikó Rovat: Kiemelt, Pénzügy, Tippek

Cégünk anyagi függetlenségének fenntartása idén is kulcsfontosságú. Ehhez elengedhetetlen a folyamatosan rendelkezésre álló likvid tőke és jól jöhet az óvatos befektetési politika, ami idén is teret ad a részvényeknek.
Mit hoz nekünk 2015? Nos, több módon lehet a kérdést értelmezni. Spirituálisan az új év a „8-as” éve és ez a pénz éve. A pénzügyek közelebb állnak a valósághoz, a számok egyértelmű válaszokat adnak, de ezek is csak utólag. A múlt folyamatait mi sem hagyhatjuk figyelmen kívül, de segítenek abban, hogy a trendeket értelmezzünk.

penzugy_113314915

Az bátran kijelenthetjük, hogy a leginnovatívabb világban élünk. A technológiai innováció turbózza a világot és a gazdaságot is. Az USA az elmúlt évben és 2015-ben is a globális piacok meghatározó szereplője marad. Az USA gazdasága egészséges fejlődést mutat. Kisebb kamatemelésre és alacsony inflációra számítunk, amit már a kötvénypiac beárazott. Az alacsony inflációt erősíti a nyersanyagárak csökkenése.
Azt is látjuk, hogy Európa is kikerül a gazdasági válságból, de ezt a folyamatot még az Unio-s és Union kívüli gazdasági problémák befolyásolják. Az EKB sem csökkenti az eszközvásárlási programját, sőt ha szükséges akkor bővíti is azt. Az is látszik, hogy EUR/USD devizaharc folyik. A gazdasági válságból történő kijövetel devizaleértékelést is jelent, ez az egyik ár amit meg kell fizetni ahhoz, hogy ismét egészséges módon növekedjen a gazdaság.
Itthon is lázban tartja a befektetőket a „gyenge” forint. Nap, mint nap arról olvasunk, hogy „történelmi mélypont”. A gyenge forintnak is vannak előnyei, ami gazdasági fejlődést eredményez.
Az alacsony infláció a másik tényező, ami sok kérdést felvet. Arra nem számítunk, hogy deflációval következi be. Az alacsony energia árak tovább csökkenthetik az inflációt, de nem deflációba.
Összességében, befektetési szemszögből vizsgálva a 2015-ös évet úgy ítéljük meg, hogy a kötvények hozamai a tavalyi év szintjén maradnak. A részvénypiacon folytatódhat a bika piaci trend, de azt is látjuk, hogy a korábbi években jó hozamot termelő régiók, szektorok között is folyik az újra felosztás.
Mit hoz 2015? Nem tudom, de azt kívánom mostani és leendő ügyfeleim részére is, hogy legyen folyamatosan likvid tőkéjük, és ezzel megteremthessék az anyagi függetlenségüket olyan eszközökkel, amelyek a hozam elvárásaiknak és a kockázati hajlandóságuknak is megfelel.

PORTFÓLIÓ-ÉPÍTÉS
Mindig vannak olyan befektetések, melyek nagyon magas hozamokat hoznak, de azoknak a kockázata is kiemelten magas. Ez rövid távú eredmény. Ha közép és hosszú távon gondolkodunk, akkor egy közepes hozamot eredményező szélesen diverzifikált portfólió felépítése stabilitást és nyugalmat is eredményez a befektető részére.

Címkék , ,