KKV Plusz

Új gondolkodási modell kell a jó befektetéshez

2015-05-14 Szerző: Törökné Iványi Ildikó Rovat: Pénzügy, Tippek

Bankcsődök és brókerbotrányok idején az ember jó ha kétszer olyan alaposan átgondolja, hova teszi cége vagy saját pénzét. Egy biztos: szakítani kell régi beidegződéseinkkel, új megközelítés szükséges.

Figyelemre méltó Warren Buffet sztárbefektető véleménye a sok átláthatatlan rendszerről. Ő nem fektet be sehol, ahol az üzleti alapmodellt nem érti, nem a kilátásba helyezett nyereség határozza meg a döntését. Egyszerűnek hangzó, de annál nehezebben betartható stratégia ez.

penzugy

A legtöbb esetben amikor az átláthatóságot firtatjuk, akkor az alábbi válasz érkezik: „ A magas nyereségnek oka van, az pedig üzleti titok.” Ezeket vészjelzésnek tekintjük. Előbb vagy utóbb mind bukik, sajnos sok kis-és nagy befektetőt magával rántva. Ha megalapozott választ fogalmazunk meg, az a legtöbb embert alaposan összezavarja. Rá kell jönnünk, hogy az aktuális fejleményekhez, a kialakult helyzethez az alapot a beidegződéseink szolgáltatták. Hittünk, nem kérdeztünk, és megbíztunk a szolgáltatóban a tapasztalatainkra vagy más tapasztalatára hagyatkozva.
Fontos tudomásul venni, hogy nincs száz százalékos helyes megoldás. Eltérő alternatívák vannak, előnyökkel és hátrányokkal. A kialakult helyzetet az átláthatatlanság és az ellenőrzés hiánya a „kreatív” megoldások táptalaja eredményezte.

Mit tehetünk a jövőben?
Gondoljunk egy olyan vendéglőre, amelyben, miután betértünk, a pincér a megkérdezésünk nélkül rögtön lerohan a nap rendkívüli ajánlatával….Aki jól érzi magát egy ilyen vendéglőben , annak nincs szüksége alternatívákra.
Gondoljunk egy olyan bankárra,aki felhív, és bizonyos termékét kampányszerűen magasztalja, anélkül, hogy az aktuális pénzügyi helyzetünkről és terveinkről beszéltünk volna. Aki jól érzi magát egy ilyen pénzintézetnél, annak nincs szüksége alternatívákra. Feltehetően nem zavarja, hogy naponta nem láthatja a befektetéseit. Feltehetően az sem zavarja, hogy a visszavásárlási értékről feltett kérdésekre napokon, heteken át még választ sem kap.
Aki azonban tényleges alternatívákat akar, annak az első lépés egy új gondolkodási modell elsajátítása kell legyen. Szüksége van egy tanácsadóra, akivel kritikus beszélgetést folytat, akivel újra és újra együtt elemezhetik és kritikusan mérlegelhetik a helyzetet. Aki alternatívákat tud felajánlani, és ezeket igazítja az ügyfél aktuális pénzügyi helyzetéhez és terveihez.

Ki az igazán jó tanácsadó?
Jogos a kérdés, hogy honnan ismerik fel a jó tanácsadót? Onnan, hogy aktív kapcsolatban áll az ügyfelével, mert a jó tanácsadóra nem akkor van nagyobb szükség, amikor csendes a tenger, hanem, amikor vihar van, és csapkodnak a hullámok. A „viharelőjelzés”-ről és a csendesebb időkről is rendszeresen beszélgetünk az ügyfeleinkkel. A következő ilyen alkalom 2015. május 13-án este lesz, amikor egy nemzetközi elemző és egy pénzügyi szolgáltató képviselője elemzi az aktuális piaci folyamatokat.

Címkék ,