KKV Plusz

Az érvelés megtervezése

2015-05-28 Szerző: kkv Rovat: HR, Kiemelt, Tippek

Alaposan elő kell készíteni az érvelésünket, ha sikerre akarjuk vinni a vitánkat, mondjuk egy másik céggel. Maga az előadásmód is kritikus, hiszen sok múlik rajta. A Scolar Kiadó Érvelés című könyvéből most összefoglaljuk a legfontosabb jó tanácsokat.

cegvezetes_elemzes_penzugy_munkatarsak_hr_151828253

Amikor vitára készülsz, szánj elegendő időt érvelésed logikus felépítésére. Valljuk be, sokak fülében a logika szó is rosszul cseng. Sokan bizalmatlanul fogadják, amikor valaki a logikára hivatkozik. Sőt ezt egyfajta ravasz trükknek tartják, amelyet egyes emberek a logikában járatlanok beugratására használnak. Pedig tulajdonképpen semmi varázslat nincs benne. Való igaz, hogy a logikatudósok lenyűgözően komplex szabályrendszert dolgoztak ki, de a hétköznapi logikát nem nehéz megérteni.

A logikatudósok szóhasználatában „premissza” és „konklúzió” szerepel. A premissza egy olyan állítás, amelyből logikusan jön következtetés. Például: „Minden akciófilmet szeretek, tehát a James Bond-filmeket is szeretem.” Ebben az esetben az a premissza, hogy szeretem az akciófilmeket, a logikus következtetés pedig, hogy szeretem a James Bond-filmeket. Néha több premissza szükséges egy konklúzió eléréséhez. Egy összetett érvelésben pedig a kiindulási premisszából több következtetést lehet levonni. Íme, egy remek példa az érvelésre:

„Világunkban a bajok egyaránt fakadnak jellembeli hiányosságokból és az intelligencia hiányából [premissza]. Az emberiség ez idáig még nem talált megoldást a jellembeli hiányosságok megszüntetésére… Az intelligencia azonban könnyen fejleszthető azokkal a módszerekkel, amelyeket minden hozzáértő pedagógus ismer. Tehát, amíg valaki fel nem fedezi, hogyan lehet az erényt oktatni, a fejlődés útja az intelligencia növelése, nem pedig a jellem erősítése [konklúzió].”
(Bertrand Russel, filozófus, matematikus és logikatudós)

Egy jó érvelés továbbá nemcsak abból áll, hogy elmondod a véleményed – meg is kell azt indokolnod. Egy rossz vita résztvevői egyre csak saját álláspontjukat ismételgetik egymásnak:

Így ne csináld!
Bob: A férfiak nem tudnak mosogatni. Egyszerűen nem arra vannak programozva.
Marie: Ez marhaság.
Bob: Nem, a férfiak mások, mint a nők, és kész.
Marie: Ez egy szexista kijelentés – nem vagyunk mások.
Bob: De hát a nőknek nyilvánvalóan másmilyen az agyműködésük.
Marie: Azt se tudod, miről beszélsz.

Ha meggyőzően szeretnél érvelni, akkor kezdd valamilyen ténnyel (premisszával), amelynek igazságát a másik fél elismeri, majd folytasd a premisszából logikusan következő konklúzióval. Az alábbi két dologról szükséges meggyőződni:
1. A premisszáid helyesek.
2. A konklúziód szükségszerűen következik a premisszaként felhozott tényekből.

Az érvelés előadása
Az összecsapás előkészítésének éppoly kulcsfontosságú része az előadásmód megtervezése, mint az állítások és indoklásuk rendszerezése. Az előadás jellege persze különböző lehet attól függően, hogy egy megbeszélésen, bemutatón vagy egyszerű beszélgetésben kerül sor rá. De az alapelvek minden esetben megegyeznek.

Világosan fogalmazd meg, mi mellett érvelsz, és miért.Mindig érdemes rögtön az elején meghatározni, hogy mi az, ami mellett szót emelsz és miért teszed ezt. Vegyük példaként ezt a vitakezdést:

„Véleményem szerint cégünknek támogatnia kellene a New Street 3. alatti épület megvásárlására tett javaslatot. Három érvet fogok ismertetni, melyek e mellett szólnak. Először: ez a beszerzés jelentős profi tot eredményez. Másodszor: igencsak
helyszűkében vagyunk. Harmadszor: az épület megvásárlása emeli a cég tekintélyét.”

Az érvelő személy rögtön a legelején tisztázza, hogy mi mellett fog érvelni, és a hallgató tájékoztatására felsorolja az okfejtése alapjául szolgáló három állítást. Az érvelés befejeztével pedig összefoglalja azokat:

„Láthattuk tehát, hogy a New Street 3. megvásárlása figyelemre méltó profi tot eredményez. Égetően nagy szükségünk van több helyre, és erre a problémára megoldást jelent az épület megvásárlása. Ezenkívül a javaslat elfogadásával nagymértékben nő a cég tekintélye.”

Vegyük észre, hogy a kezdő és záró mondatokban a lehető legegyszerűbben van megfogalmazva az állítás indoklása. Ennél természetesen jóval bővebb magyarázat szükséges az érvelés középső szakaszában, de kezdetként és befejezésként emeld ki az okfejtésed alapjául szolgáló három legfontosabb mozzanatot.

Egy jó tanács: Mondd el hallgatóidnak, miről fogsz beszélni, azután mondd el, mit szeretnél, majd ismételd el, amit mondtál. Ezt a közismert szabályt sokszor hallhattad már – mégpedig azért, mert rendkívül jó tanács.

Gyakorlat
Írd le pontokba szedve, miket szeretnél elmondani. Alkalmazd az alábbi szerkezetet:
■ premissza
■ bizonyítékok/magyarázatok
■ konklúzió.
Fogalmazz tömören, és háromszor egymás után mondd el hangosan és tagoltan a leírtakat. Amikor ezután sor kerül a vitára – mindegy, hogy egy orvossal, a házastársaddal vagy a villanyszerelővel –, képes leszel kapásból meggyőzően beszélni. Természetesen használhatod a jegyzeteidet is, ha azok a segítségedre vannak.

Szemtől szemben a beosztottal
Az Ön által végzett és a munkatársaira vonatkozó értékelés lehetőséget ad az illetőnek a fejlődésre. Az értékelésre alaposan fel kell készülni. Készítsen jegyzeteket azokról a pontokról, amiket el akar mondani. Ha számításai szerint egy óráig fog tartani az értékelés, legalább 20 percet töltsön jegyzetei olvasásával, annak eldöntése végett, hogy mi az, amit feltétlenül el akar mondani, és a megvitatandó kérdések végiggondolásával. Gondolkodjon el a felmerült problémák lehetséges megoldásairól is.
Amikor megérkezik az értékelést kapó személy, segítsen oldani a feszültségét. Az éves értékelés sokaknak elveszi a bátorságát. Nem sokat érhet el, ha a másik annyira ideges, hogy megszólalni sem bír. Mondja el, mi fog történni, hogyan értékelték a teljesítményét, és hogyan dolgozták ki a teljesítmény mérését. Hangsúlyozza, azért értékel, hogy segítséget és támogatást nyújtson, és nem azért, hogy elszámoltassa őket. Aztán lépjen tovább az általánosabb kérdésekre, de mindvégig a tényekre és ne a véleményekre koncentráljon. Kövesse a visszajelzés adásának alapvető irányelveit.
Minden olyan területen, ahol fejlődés szükséges, állapodjanak meg egy tervben, hogyan érhető el az. Jelöljenek ki határidőket, amikorra a célokat meg kell valósítani. Alapvető fontosságú, hogy ebben mindkét fél egyetértsen. A végén mindig adjon lehetőséget a másiknak, hogy fölvesse problémáit, vagy kérdéseket tegyen fel.

Címkék , , , ,

Best File & Document Management Plugin
WordPress Download Manager
Kiemelt anyagaink
 • Sikert hozott az internet a könyvkiadásban is – Dobos Tamás interjú
 • Rekordszámú nevezés érkezett az innovációs seregszemlére
 • Beköszöntött a vezetékes telefonszolgáltatások reneszánsza
 • Együttműködik az Invitel Csoport és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • Ismét InnoMax Díj: fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések
 • Fellendülés és növekvő kockázatok: az építőiparnak fel kell készülnie
 • A munkaidő felét már irodán kívül töltjük
 • Miért hoz üzleti előnyt az ingyenes wi-fi?
 • Hogyan írjunk meggyőzően egy klasszikus módszerrel?
 • A szünetmentes és biztonságos munka záloga
 • Készüljön a nyári sporteseményekre üzleti TV szolgáltatással
 • Egyedi megoldás a csökkenő fejlesztői kapacitásokra
 • Az Ön cége már megtalálható az interneten?
 • Érkezik az olcsó Photoshop alternatíva Windowsra is.
 • A láthatóság létkérdés a magyar kisvállalatok számára