KKV Plusz

Mazda 6 Sportkombi teszt: csúcsra járatva

2015-07-12 Szerző: Biró Csongor Rovat: Autó, Kiemelt, Tesztek

Bármilyen gyakran is felújítják a Mazda 6-ost, nem tudják elrontani, sőt, a terveiknek megfelelően egyre jobb lesz az autó. Legfrissebb, ráncfelvarrott változatánál nehéz jobb céges autót elképzelni. Tágas kombi, könnyű és biztonságos szerkezet, erős és takarékos motor – okosságokban is hozza a kötelezőt.

Mazda 6

 

Hogy néz ki?

Bár tesztautónk fényezése inkább elrejtette, mint kiemelte a kombi szép vonalait, a laikusok számára is feltűnnek az új angyalszemes LED-fényszórók, a fénydiódás hátsó lámpák, az új hűtőmaszk, az extrémre növelt logó és az új lökhárítók által jobban kiemelt lágy vonalak. A LED-es főfényszóró, amely felszereltségfüggő, négy-négy diódából áll, erénye, hogy a szemben jövők és az előttünk haladók vakításának kizárására automatikusan lekapcsol nyalábokat.
A prémiumos belteret világos bőrkárpit dobja fel, az alkalmazott anyagok puhábbak elődjénél, sok fémhatású betétet alkalmaztak.

IMG_4217

 

Csomagtartója alaphelyzetben 522 literes, ledöntött hátsó ülésekkel 1648 literre növelhető a poggyásztér.

Mazda 6

 

Hogy megy?

A világ legalacsonyabb kompresszióviszonyú (14:1), szériában gyártott, csupa könnyűfém, 2,2 literes dízel erősebbik változatát teszteltük, ez 175 lóerős (4000-es percenkénti fordulaton), nyomatékcsúcsa 420 Nm (2000-es percenkénti fordulatnál). Erejét két változó geometriás ikerturbóval, a kipufogószelepek változó emelésével srófolták fel, takarékos üzemeltetéséhez a kondenzátoros stopstart (Mazdáéknál i-eloop) járul hozzá. Legnagyobb sebessége 209 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 9,1 másodperc alatt gyorsul.

IMG_4214

 

Milyen vezetni?

Javítottak a futómű útfogásán, az első MacPhersonoknak és a hátsó, összetett, független spirálrugós rendszernek megváltoztatták a szilentblokkjait és feszesebbre hangolták a lengéscsillapítókat is. Az autó az egyik legkönnyebb kategóriájában ( a tesztautó üzemkész tömege vezetővel 1560 kilogramm), így amellett, hogy nagyon halk, takarékos, az erős dízelmotorral parádésan lehet vele közlekedni, még a hatfokozatú, kissé már koros bolygóműves, hidrodinamikus automatikus nyomatékváltóját sem tudtam nem szeretni. Kézzel is kapcsolható, viszonylag békésen tűri, hogy belekontárkodjunk a programba.

Mazda 6

 

A ráncfelvarráson túl az új hatos sportkombi legfontosabb újdonsága, hogy immár összkerék-meghajtással is kapható. 27 érzékelős automatikus rendszere ügyel arra, hogy az első kerekek megcsúszásakor a hátravitt nyomaték még kontroll alatt tartsa az autót, hátsókerekes hatást nem érzünk nagy gáznál sem, csak azt, hogy a kocsi pontosan arra megy, amerre akarjuk, legyen bármilyen az útfelület és bármekkora a sebesség. Nagyon tapad, igen stabil a kanyarokban.

Mazda 6

Mennyibe kerül?

A Mazdák nem az olcsó autók közé tartoznak, de megbízhatóságukkal meghálálják a törődést. Felszereltsége adja a kötelezőt, még vetített kijelzőt is rendelhetünk, a héthüvelykes információs érintőképernyőn a magyar NNG navigációja mutat utat (a sebességhatárok kijelzése nem mindig alkalmazkodott a valósághoz). A menük közötti barangolást forgatható és billenthető választókapcsoló teszi lehetővé, ami jól elérhető a váltókar mögött. Az okostelefonos összekapcsolhatóság már alap, ahogy a holttérfigyelőn és a sávtartásba aktívan is közreműködő segéden sem lepődünk meg (finoman visszakormányoz, de ha elengedjük a kormányt, azonnal sikít), kifaroláskor nagyon hasznos a keresztirányú forgalmat is figyelő, azt a tolatókamera képén megjelenítő asszisztens. Van aktív ráfutás-megelőző, városi koccanásgátló, fűthető hátsó ülés és elektronikus rögzítőfék.

Mazda 6

A közel négyszáz kilométeres tesztelés során kánikulában klímázva, kevés autópálya használattal, kevés városi forgalommal 7,2 liter gázolajat emésztett el száz kilométerenként.

Mazda 6

 

Hatos összkerekes kombihoz 10,739 millió forintért juthatunk, az általunk tesztelt csúcsverzióért 10,939 millió forintot is elkérhetnek listaáron a kereskedések, alkudni persze mindig lehet.

Mazda 6

Címkék , ,

Kapcsolódó anyagok