KKV Plusz

BMW 120d xDrive teszt: tömörítés

2015-10-04 Szerző: Biró Csongor Rovat: Autó, Kiemelt, Tesztek
fotók: Biró Csongor

fotók: Biró Csongor

Ha valaki egy palackba szeretné összesűríteni mindazt a jót, amit egy BMW vezetése nyújthat, vegye le a bajor gyártó polcáról a legkisebbet nagy motorral és összkerék-meghajtással.

BMW 120d xDriveP1280921

Hogy néz ki?

Elődje bumfordi bakancsformájánál sokkal letisztultabb külsőt kapott a megújult egyes, ötajtósként kifejezetten arányos, formás és vonzó kompakt lett. M-csomagos kiegészítőkkel, 18 hüvelykes szürke felnikkel és gyönyörű kék fényezéssel feltűnő jelenség. Minden lámpája LED-es, a fényszórók alkalmazkodnak a körülményekhez, a távfény automatikus.

BMW 120d xDrive

 

Hogy megy?

190 lóerősre (percenként 4000-es fordulatnál) felhizlalt erőműve 400 newtonméter nyomatékot (már percenként 1750-es fordulattól) küld a kerekekre, így a kompakt kategória legerősebb dízelében ülünk. Páratlan erejéhez páratlan vezetési élmény társul. Ha megunjuk az állandó vezetési élményt, érdemes eco pro, azaz takarékos üzemmódba kapcsolnunk, így garantált a hat-hét liter körüli átlagfogyasztás (100 kilométerenként). Még így is legalább olyan erősnek érezzük az autó, mint amennyit a konkurensek izmosabbjai nyújtanak, miközben a nyolcfokozatú ZF váltó vitorlázó üzemmódjával kifutunk a világból. A 400 kilométeres tesztünk során 6,7 literes átlagfogyasztást mértünk 100 kilométerenként, hatótávja 900 kilométer.

BMW 120d xDrive

 

Milyen vezetni?

Sportfutóművel, kissé leültetve, összkerék-meghajtással nem lehet levakarni a kanyarívről a kis BMW-t. Farolni nem tudunk vele, de ez legyen a legkisebb problémánk, mivel úgy gyorsul, mint egy vadállat. Kedveli a hajtást, csak úgy falja a kilométereket, a dízelautók minden jó tulajdonságát sportos génekkel keverték, így hegyre fel, szerpentineken le és autópályán is kiváló utazóautó.

BMW 120d xDrive

Vaskos M kormányába megnyugtató kapaszkodni, extrém helyzetben sem tör ki az autó semmilyen irányba, úgy tapad, mint a gyorsvonat a síneken. Mélyen ülünk, de jó a kilátás, parkolásban radar és tolatókamera segít, vezetői asszisztensből sokat kapunk ezért a sok pénzért, van távtartós tempomat, sávtartó, tolatókamera. A kényelemről napfénytető, harman-kardon hifi, tapipados navigáció gondoskodnak. Adaptív futóműve kemény, de nem ráz, csak annyira amennyire kell, a változó áttételű sport kormánymű kezelése csupa öröm, az M fékek határozottan lassítanak. Az egyes előtt a szintén összkerekes Gran Coupét vezettem, de bevallom, a 120d nagyobb élmény volt.

BMW 120d xDrive

 

Mennyibe kerül?

A tömörítés folyamata sajnos nem terjedt ki a költségek lefaragására, az egyes BMW ugyanolyan drágán felszerelhető, mint egy hetes, így a már alapból is magas árra irreálisan sok millió forintot pakolnak rá a kereskedésben, hogy végül álmaink autóját birtokolhassuk. Mert ez a kocsi úgy néz ki így, mint egy álomautó. A 120d alapára 4×4-es hajtással 10,1 millió forint, felcicomázott tesztautónk 14,8 millió forintot ért. Csomagtartója a kategória átlagát adja, 360 literes, ledöntött ülésekkel 1200 literre növelhető. Üres tömege 1430 kilogramm, de ez menet közben nem érződik, főleg, ha sport üzemmódba kapcsoljuk.

BMW 120d xDrive

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok