KKV Plusz

Professzionális grafika, olcsón

2015-10-28 Szerző: Nákovics L. Rovat: IT, Kiemelt, Tesztek

Sok vállalkozás igyekszik cégen belül tartani a grafikusi feladatkört, s ezen a téren nehéz megkerülni az Adobe havi előfizetéses modelljét. Ám úgy tűnik, nem lehetetlen!

Customisable-UI-EN

Kétségtelen, hogy az Adobe CC csomagja tökéletesen lefedi a grafikai, kiadványszerkesztői, videós és webfejlesztői feladatköröket, legalább ami a szoftveres hátteret illeti. Ezt a csomagot nagyon nehéz megkerülni, mert az egy dolog, hogy eddig nem volt a piacon igazán versenyképes alternatíva, de ár/érték arányban is nehéz felvenni a versenyt egy ilyen sokoldalúan összeállított csomaggal. Így aztán ha az összes kreatív területre dolgozunk, gyakorlatilag nincs mit tennünk, felhőbe kell vonulnunk, havi előfizetésért.

Liquify-EN

Ám ha egy cégnél “csak” a grafikai munkákhoz keresnek megfelelő, az Adobe Photoshoppal és az Adobe Illustratorral szemben is versenyképes, ám olcsóbb megoldást, érdemes a Serif cég háza táján körbenézni. Ők ugyanis nemrég dobták piacra két vadonatúj megoldásukat. Az Affinity termékcsalád egyetlen hátulütője, hogy jelenleg csak OS X-en futnak az ide tartozó alkalmazások. Eddig két program készült el teljesen: az Affinity Designer a vektoros grafikák készítésére, míg az Affinity Photo a fotók retusálására, illetve bitmapes tervezésre hivatott. Készül még egy kiadványszerkesztő alkalmazás is, de annak megjelenése csak jövő év elején várható.

SeperatedViewEN

A Designer méltó kihívója az Illustratornak, a Photo pedig teljesen képes kiváltani a Photoshopot. Ráadásul a CMYK támogatásnak köszönhetően végre olyan szoftverekről beszélünk, amelyek akár print területen is alkalmasak munkára. Különleges vonásuk, hogy tulajdonképpen ugyanazt a fájlformátumot használják, így gyakorlatilag mindkét programmal szerkeszthetjük képeinket, attól függően, milyen eszköztárra van szükségünk. És ha már a fájlformátumoknál tartunk, a programok mentik és olvassák a natív AI, PSD, PDF, SVG fájlokat, méghozzá meglepően hatékonyan. A teljes kompatibilitás azért itt sincs meg, de a tesztek során a legtöbb anyaggal nem voltak gondok, vagyis a rétegek, effektek stb. mind megfelelően jelentek meg a megnyitás után.

Affinity Designer
A vektorgrafikus munkára szánt Designer döbbenetesen gyors grafikus motort kapott, óriási anyagokkal is gördülékenyen dolgozhatunk benne. Bár az alap eszköztár szűkösebb, mint amit az aktuális Illustrator kínál, panaszra azért nem lehet okunk, hiszen az összes olyan funkció rendelkezésre áll, amire igazán szükségünk lehet. Ráadásul vannak olyanok, amelyek még kényelmesebben használhatók, mint a konkurensnél: ilyen például a színátmenetek kezelése. Sőt, a pixeles szerkesztéshez is kapunk még ezt-azt, így adott esetben pixelre pontosan tudunk dolgozni. Természetesen vannak rétegek, rétegeffektek, vektoros ecsetek, testreszabható objektumok stb. S ahogy korábban már említettük, az RGB és LAB színtereken felül akár CMYK-ban is dolgozhatunk.

CarEN

Mobil- vagy webes fejlesztések esetén értékelni fogjuk a szeletelés funkciót, amely hibátlanul működik, így a látványtervekből könnyedén exportálhatunk a programozók számára hasznosítható grafikai elemeket (akár a retina kijelzőkhöz szabott változatokkal együtt is).
Igaz is, látványtervek: aki sokat dolgozik mockupokkal, értékelni fogja, hogy az Adobe-féle SmartObject megoldáshoz hasonlóan itt is van lehetőség szerkeszthető objektumokat beépíteni a kompozíciókba. Sok egyéb esetben is jól jön ez a funkció.

Affinity Photo
Az Affinity Photo a Photoshop kiváltását célozza, meglepően sikeresen. Maga a felület is megszólalásig hasonlít, a gyorsbillentyűk is adják magukat, de az már egyenesen félelmetes, hogy szinte minden funkciót megtalálunk benne, ami a méltán népszerű alkalmazásban is rendelkezésünkre áll. Van RAW szerkesztés, CMYK színtér, rétegek és rétegeffektek, rengeteg szűrő, professzionális retusáló eszköztár, maszkolás, adjustment rétegek, Liquify és „társai”, perspektíva korrekció, s persze a Designer-nél már említett szeletelési funkciók, hogy a végeredményt bármilyen célra könnyen exportálhassuk.

Lighting-EN

Ez a program is döbbenetesen gyors grafikus motort kapott, így az effekteket real-time látjuk és a nagyítás, mozgatás is folyamatos. A felületet teljesen testreszabhatjuk, így mindent úgy helyezhetünk el, ahogy esetleg a Photoshopban megszoktuk. A két program amúgy is megszólalásig hasonló első ránézésre, de aztán ahogy használni kezdjük az Affinity Photót, feltűnnek az egyedi párbeszédpanelek, amelyeken aprólékosan beállíthatunk például minden effekt-jellemzőt.

Nem árulnak zsákbamacskát
A Serif cég persze nem ma kezdett ezen a területen, Windowson már évtizedes múlttal rendelkeznek, de ilyen minőségű produktumuk annak ellenére sem volt még, hogy korábbi alkalmazásaik is nagyon igényesre sikeredtek. Képtelenség két oldalba besűríteni, mi mindenre képes ez a két program. Véleményünk szerint gond nélkül kiváltható velük akár a Photoshop, akár az Illustrator. Jobb alternatívákról jelenleg nem tudunk.
Az áruk is egészen kedvező, egyszeri 50 eurós beruházás mindkettő, azaz 100 euróból megvan minden, ami a grafikák készítéséhez és a fotók retusálásához szükséges. Nincs havidíj vagy egyéb plusz költségek. Aki biztosra akar menni, az affinity.serif.com oldalról letöltheti a próbaverziókat is, s ha mindent megtalál bennük, amire szüksége van, az OS X alkalmazásboltjában meg is vásárolhatja mindkét szoftvert.

Címkék , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok