KKV Plusz

A felhő nem cél, hanem eszköz

2015-12-08 Szerző: (x) Rovat: Hírek, IT, Kiemelt

Évről évre újabb informatikai trendek határozzák meg a piacot, melyek között élen jár a Cloud, azaz felhő technológia. De vajon a mindennapokban mit nyújthat ez a megoldás egy vállalat számára? Tényleg minden alkalmazás hatékonyabban működhet a felhőben? És egyáltalán, mit is takar a hibrid felhő? Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban fejtette ki gondolatait nemrégiben egy sajtó háttérbeszélgetésen Marton László, az Invitel nagyvállalati és kormányzati igazgatóságának vezetője.

Invitel_Marton_Laszlo

A vállalatok a gazdaság különböző szegmenseiben tevékenykednek, ezért az IT-rendszereik is eltérőek. Ebből következően nem lehet tipizálni, hogy mely elemeket célszerű az informatikai rendszereikből a felhőbe költöztetni. Viszont minden cégnél meg lehet találni ezen belül azt a területet, amelyet célszerűen felhőalapú technológiával lehet működtetni – véli Marton László, a nagyvállalati és kormányzati igazgatóság vezetője. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal mindent át kell költöztetni a levelezéstől a komplett adatállományon át a könyvelőprogramig. A cégek elsősorban hatékonysági szempontokat figyelembe véve döntenek a felhőalapú megoldások alkalmazását illetően.

„Tapasztalataink szerint a vállalati rendszerek felhőbe költöztetése átlagosan 20 százalékos költségmegtakarítást eredményez. Azt, hogy hol lehet az IT-rendszerek hatékonyságát a felhőbe költözéssel javítani, a fentiekből következően nem lehet tipizálni. Adott vállalatra igazodó, konkrét válaszok kellenek, melyeket célszerű külső szakértelemre bízni. Egyáltalán nem életszerű, sőt, nem is szükséges, hogy például egy kereskedelmi vagy épp vendéglátásban tevékenykedő vállalkozás vezetője tisztában legyen azzal, hogyan működik ez a technológia. Ez az infokommunikációs szolgáltató dolga, aki felméri az adott cég pontos igényeit, és kidolgozza a leginkább optimális, testreszabott megoldást. Így az ügyfél hosszú távon elégedett lehet a felhőszolgáltatással, a műszaki kérdések helyett pedig még inkább az alaptevékenységére tud koncentrálni, ráadásul eközben az informatikai kiadásai is csökkennek” – mondta el a szakember.

A felhő-technológiák professzionális alkalmazásának terjedése egyértelmű trend, ám hazai elterjedése egyelőre messze elmarad a fejlett világétól. Magyarországon a vállalkozások alig 8 százaléka használja ezeket a megoldásokat, míg a fejlettebb piacokon már 20 százalék ez az arány. Ennek magyarázata elsősorban a bizalomhiány, ami részben összefügg az edukáció elégtelenségével.

„Mi már számos átfogó tapasztalatra tettünk szert, rengeteg cég és vállalkozás részére teljes körű IT-outsourcing szolgáltatást nyújtunk. Az Invitel felhő filozófiájának fő pillére az épített informatikai környezet, amely az infrastrukturális alapot képezi (DataCenter), erre épül a komplex felhő alapú rendszerek megvalósítása, valamint saját, hazai infrastruktúra mellett világsztenderdek biztosítása partnereinken keresztül. Egy újabb buzzworddel élve: a hibrid felhő a kulcsszó” – zárta gondolatait az igazgatósági vezető.

 

Címkék ,

Kapcsolódó anyagok

Best File & Document Management Plugin
WordPress Download Manager
Kiemelt anyagaink
 • Sikert hozott az internet a könyvkiadásban is – Dobos Tamás interjú
 • Rekordszámú nevezés érkezett az innovációs seregszemlére
 • Beköszöntött a vezetékes telefonszolgáltatások reneszánsza
 • Együttműködik az Invitel Csoport és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • Ismét InnoMax Díj: fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések
 • Fellendülés és növekvő kockázatok: az építőiparnak fel kell készülnie
 • A munkaidő felét már irodán kívül töltjük
 • Miért hoz üzleti előnyt az ingyenes wi-fi?
 • Hogyan írjunk meggyőzően egy klasszikus módszerrel?
 • A szünetmentes és biztonságos munka záloga
 • Készüljön a nyári sporteseményekre üzleti TV szolgáltatással
 • Egyedi megoldás a csökkenő fejlesztői kapacitásokra
 • Az Ön cége már megtalálható az interneten?
 • Érkezik az olcsó Photoshop alternatíva Windowsra is.
 • A láthatóság létkérdés a magyar kisvállalatok számára